Leke Lazeri (Q Switched Nd Yag)
Leke Lazeri
Leke Lazeri Spectra Q Switched Nd Yag Lazerle leke tedavisi uygulanması esnasında lazer enerjisi, yoğun bir şekilde melanin içeren hücreler tarafından absorbe edilirken, diğer normal cilt renginde olan hücreleri hemen hemen hiç etkilememektedir.Eğer fraksiyonel lazerle leke tedavisi uygulanacaksa, bu bölgeler bronzlaşmış olmamalıdır. Çünkü cildin bronzlaşmadan kaynaklanan daha koyu renkli kısımları da lazer ışınlarını absorbe edebilir ve bunun sonucunda ciltte iritasyon veya su toplama gibi etkiler görülebilir.
Ancak bu durum Q Switched lazerler için söz konusu değildir.Q Switched lazerle leke tedavisi genelde ağrılı bir yöntem değildir. Fraksiyonel lazerle leke tedavisi yaparken hastanın daha rahat olmasını sağlamak için anestezik kremler veya soğuk uygulaması yapılabilir. Lazerle leke tedavisi için herhangi bir ön hazırlığa ihtiyaç olup olmayacağına doktorunuz karar verecektir.
Lazerle Leke Tedavisi Sonrasında Neler Olur?
Q Switched lazerle leke tedavisi uygulanmasından sonra örneğin melazma tedavisinde uygulama sonrasında hiç kızarıklık olmaz. Bu uygulama tamamen ağrısızdır, aynı zamanda ciltte de bir yenileme sağlar. Bu lazerin 1064 nm dalga boyu soyma, yakma, kabuklanma, kızarıklık yaratmaz.Eğer çil, güneş lekesi, yaşlılık lekesi tedavisi yapılacaksa Q Switched lazerin 532 nm dalga boyu kullanılır. Bu durumda hafif bir yanma hissedilir. İlk 3 gün kızarıklık olur, 3 gün sonra çok hafif bir kabuk meydana gelir, 1 hafta sonra ise kabuk tamamen dökülür. Alttaki leke ise tamamen geçmiş olur.Eğer fraksiyonel lazer leke tedavisi yapılıyorsa, tedavi sonrası bir kaç saat içinde ciltte güneş yanığı gibi bir hafif sıcak hissi olur ve cilt genelde 24 saat boyunca kızarık kalır.
Sonrasında 3-4 gün kabuklanma olacak vede bu kabuklanma geçecektir.Özellikle uygun olmayan lazerlerle tedavi sonrasında cildinizdeki bazı lekeler daha da koyulaşabilir. Bu durum 1-2 hafta içinde ortadan kalkabileceği gibi kalıcıda olabilir. Leke tedavisinden sonraki 1-2 ay içinde cilt renginde koyulaşma veya açılma olabilir. Lazer tedavisinin etkisi tamamen kayboluncaya ve cildinizin rengi normale dönene kadar tedavi edilen bölge güneşten titizlikle korunmalıdır.Q Switched 532 nm ve fraksiyonel lazerle leke tedavisinden sonra cildin bir temizleyici ile nazikçe temizlenmesi ve epitelizan içerikli bir krem uygulanması iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Anormal derecede kızarıklık, ağrı veya kabarma gözlenmesi halinde en kısa sürede doktorunuza başvurunuz.
Lazerle Leke Tedavisi Kaç Seans Yapılır?
Leke Lazeri Çok farklı yapıda, özelliklerde, derinlikte ve koyulukta cilt lekeleri ve pigmentasyon bozuklukları mevcuttur. Ayrıca insanların vücut yapısı, iyileşme özelliği, dolayısıyla lazerle leke tedavisinden sonra lekeleri ciltlerinin temizleme yeteneklerinin farklı olması dolayısıyla, lazerle leke tedavisi yapılacak hastaya kaç seansda tedavinin biteceği tam olarak söylenemeyebilir, ortalama rakamlar ve süreler verilir. Yine verilen sürelerin ve sayıların bir garantisi yoktur, daha fazla seans gerekebilir.Çiller ve kahverengi yaşlılık lekeleri genelde başarılı bir şekilde tedavi edilirken, daha derin lekeler ve komplike lezyonlar tedaviye dirençli olabilmektedir.
Yaygın güneş lekesi ve çiller, yaşlılık lekeleri % 60 – % 80 oranında tek seanstan sonra kaybolurlar. Bazı güneş ve çil lekeleri için ikinci veya üçüncü seanslar gerekli olabilmektedir. Bazı lekeler oldukça dirençlidir ve tamamen kaybolmayabilir. Yine de lazerle leke tedavisi uygulamasından sonra renkleri önemli oranda açılır.Melasma tarzında aslında hastaların güneş lekesi sandıkları ancak güneş lekesi olmayan bu grubun tedavisi 1 hafta 10 gün aralıklarla 5 seans yapılmaktadır.Ota nevus, Becker nevus gibi özel lekeler 5-8 seans uyguluma gerektirir.
Lazerle Leke Tedavisi Sonucunda Lekeler Tamamen Kaybolur mu?
Pek çok leke tipi lazerle leke tedavisi ile tamamen kaybolabilir veya oldukça azalarak belli belirsiz bir iz haline gelir. Hafif bir makyajla çok rahat kapatılabilir. Hastalar daha öncesinden makyajsız dışarı çıkamazken, makyaja bile ihtiyaçları kalmadıklarını ifade ederler.