Kimyasal Peeling
Kimyasal Peeling Nedir?
Yaşımız ilerledikçe cildimiz kendini eskisi gibi hızlı bir şekilde yenileyemez, bu durum ise cildin mat bir görüntüye sahip olmasına yol açar. Ayrıca elastikiyet ve dış etmenlere karşı dayanıklılığı azalır. Ameliyatsız bir kozmetik işlem olan kimyasal peeling işlemi bu senaryoda adeta ‘’can simidi’’ olur.
Kimyaal peeling, yüz, boyun ya da el bölgesine asidik formülasyonlu kimyasal bir solüsyonun uygulanmasıyla cildin üst tabakasının soyulmasını sağlayan kozmetik bir işlemdir. Soyulan cildin altından gelen deri daha pürüzsüz ve taze olur ve bu da cildin görüntü kalitesinin yüksek olmasını sağlar.
Uygulama sonrası, önceki haline göre cilt lekelerinde azalma, ince kırışıklıklarda azalma veya yok olma, ciltte canlı, sağlıklı ve gergin görünüm, gözeneklerde küçülme, yumuşaklık ve parlaklıkta artma sağlanır.
Asidik kimyasal solüsyon bir anlamda cilde kontrollü hasar verir, kabaran cilt ise kendiliğinden soyulmaya başlar. Kimyasal peelingin etki mekanizması şu şekildedir: Asidik özellikli ürünlerin cilde sürülmesiyle deri üzerinde hafif ve kontolünün bizde olduğu bir yanık oluşur, derinin üst tabakasındaki hücreler arası bağlar zayıflar ve hücrelerin dökülür. Üst tabakada ki hücrelerin dökülmesiyle (gözle görebileceğiniz pul pul dökülme) yeni deri hücrelerinin yapımı hızlanır ve cilt taze hücreler ile kaplanmış olur. Bu işlem cilt yapısında herhangi bir kalıcı incelme yapmaz.
Bazen birbirine alternatif olarak sunulsa da, kimyasal peeling dermabrazyon, mikrodermabrazyon ile kombine şekilde kullanılabildiği gibi farklı çözümlerde sunabilmektedir. Bunun yanında, “kimyasal peeling mi dermaroller mi”, sorusu ile de bu yöntemler birbirine rakip oldukları algısıyla da karşılaşmaktayız, ancak olamadıklarını söyleyebiliriz.
Kimlerin Kimyasal Peeling Yaptırması Önerilir?
• Cildinde yara izi olan ve bu yüzden cildi girintili çıkıntılı bir görünümde olanlar
• Cildinde renk düzensizliği ya da dalgalanması veya kahverengi leke olanlar
• Cilt kırışıklıklıkları olanlar ya da ciltleri güneşten hasar görenler
• Sivilce sorunu olanlar
• Ağız çevresinde ve gözaltlarında ince çizgileri olanlar
• Vücut çatlakları olanlar
• Çillerinden rahatsızlık duyanlar
• Yağlı cilt sorunu olanlar
• Kimyasal peeling gözenekleri sıkılaştırır
• Yaşlılık lekeleri olanlar
Dolayısıyla yukarıdaki maddelerden bir veya birden fazlasına sahip kişiler için kimyasal peeling işlemi oldukça yararlı olacaktır. Toplumda kimyasal peelingin cilt lekeleri tedavisinde kullanılması en yaygın bilinen kullanım alanıdır. Ayrıca kimyasal peeling gözenekleri sıkılaştırmada kullanılan en etkili yöntemlerden birisidir.
Kimyasal Peeling Çeşitleri Nelerdir?
Öncelikle belirtmemiz gerekir ki ne çeşit bir ürün kullanılacağı size ne kadar derin bir soyma tedavisi uygulanacağı ve sizin estetik beklentilerinize göre değişmektir. Diğer yandan tedavinizin iyileşme süresi ile ilgili beklentiniz de ne çeşit bir ‘’peel – asit’’ kullanılacağını etkileyen diğer bir faktördür.
AHA (Alfa hidroksi asitler): Laktik, glikolik ve meyve asitleri bu gruba girer. Glikolik asit günümüzde kullanılan en yaygın yüzeyel peeling ajanıdır. AHA’lar kolajen ve elsatin üretmini uyararak cilt dokusunu iyileştirir. Belirli gıdaların yapısında bulunan organik asitlerden oluşur. Bunlardan en sık kullanılan şeker kamışından elde edilen glikolik asittir. Laktik asit ise sütün ekşimesiyle ortaya çıkan ekşimiş sütten elde edilir. Malik asit ve Pirüvik asit ise farklı meyvelerin içeriğinde bulunan doğal asitlerden meydana gelir.
Glikolik asit kullanımı ile derinin epidermis tabakası kısmi olarak kaldırılarak hücrelerin kendilerini yenilemeleri ve cildin canlanması sağlanmaktadır. Bu yöntem derin peeling yöntemlerine oranla daha kontrollü olarak cildi yeniler.
Kullanılan glikolik asidin gücüne bağlı olarak haftalık ya da aylık olarak uygulanabilir. Doktorunuz cilt tipi özelliklerinize ya da diğer faktörlere bağlı olarak bu konuda bir süreç belirler.
Jessner solüsyonu: Yüzeyel soyma işlemimi için kullanılmaktadır. Jessner solüsyonu %14 salisilik asit, %14 laktik asit, %14 ise resorsinol içermektedir. Akne eğilimli ciltlerde, gözeneklerin sıkıştırılmasında oldukça olumlu sonuçlar vermektedir. Ayrıca ince çizgiler için oldukça etkiliyken, derin kırışıklıklar ve akne izleri için kullanımında etkisi sınırlıdır.
TCA (Triklorasetik Asit):. Orta-derin peeling işlemleri için en sık kullanılan TCA (triklorasetik asittir.TCA solüsyonlarında kimyasal yoğunlukları değiştirilerek cildin ne kadar derinliğine nüfuz edileceği ayarlanabilmektedir.
TCA’nın deriyi soyma derinliği AHA’ya göre daha fazladır ve ancak çok ciddi kontrol altında ve bu konuda tecrübeli bir dermatolog gözetiminde yapılmalıdır.
TCA, “postenflamatuvar hiperpigmentasyon” denilen duruma neden olabileceği için koyu ciltli kişilere uygulanması önerilmez fakat doğru kişiye uygulandığında oldukça etkili bir cilt yenileme tekniğidir.
İyileşme süresi birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir.