Yaşlılık Lekeleri

Yaşlılık lekesi nedir?

Yaşlılık lekesi orta yaşlarda ortaya çıkmaya başlar. El sırtında ve yüzde ortaya çıkan yaşlılık lekeleri, genellikle 40 yaş sonrası görülür. Yaşlılık lekesi en çok güneşe maruz kalan deri alanlarında görülür. El sırtı, yüz, omuz, sırt ve göğüste ortaya çıkar. Değişik boyutlarda, net sınırlı kahverengi lekeler veya et benleri şeklindedirler. Bazen kendiliğinden küçülüp büyüyebilir. Yaz aylarında rengi koyulaşır. Yaşlılık lekesi kansere dönüşmez. Tedavileri estetik amaçlarla yapılır. Ancak bazı yaşlılık lekeleri, lentigo maligna olarak adlandırılan deri kanseri ile karışabilir. Bu nedenle aniden büyüyen lekelerde dermaskopik inceleme yapılmalıdır.

Yaşlılık lekesi tedavisi nasıl yapılır?
Yaşlılık lekeleri tedavisinde kryoterapi (buz tedavisi) ve lazer tedavileri kullanılabilir. Yaşlılık lekeleri deriden kabarık et beni şeklindeyse 1-2 seansta lazer veya kryoterapi ile giderilebilir. Deriden kabarık olmayan leke şeklinde yaşlılık lekeleri 1-4 seans, 1 ay aralıklarla tedavi edilebilir. İşlemlerden sonra 4-7 gün süren renk değişikliği veya kabuklanma olabilir.Yaşlılık lekesinde kullanılan lazerler hangileridir?
Intense Pulsed Light (IPL) KTP Lazer (532 nm) Fraksiyonel Lazerler CO2 Lazer Erbium Lazer Eldeki yaşlılık lekeleri nasıl giderilir? Eldeki yaşlılık lekeleri 1 ay aralıklarla 1-4 seans yapılır. Eldeki yaşlılık lekelerinin lazer veya kryoterapi ile tedavisinden sonra leke yerlerinde bir süre kızarıklık kalabilir. Bu durum geçicidir ve el sırtının cilt yapısı ile ilgilidir. Tedaviler sırasında cildi yenileyen tedaviler ve kremler kullanmak kızarıklıkların geçmesini hızlandırır.