Epilasyon Terminolojisi
Epilasyon Terminolojisi Lazer epilasyon ile ilgili tüm merak ettiğiniz kelime anlamlarını alfabetik sıralamaya göre aşağıda bulabilirsiniz.
Alexandrite Lazer: Bu lazer ürünü, Alexandrite kristallerini kullanarak, 755 nm dalga boyunda lazer ışını üretir. Lazer epilasyon uygulamalarındaki en popüler lazerdir. Bu dalga boyundaki ışın güçlü bir şekilde kıllarda bulunan pigmentlere tutunur. Ciltte bulunan pigmentler tarafından emilmez. Alexandrite Lazerler, epilasyon işlemi için en uygun lazerdir.
Bikini Çizgisi: Bu çizgi, alınması istenilen miktarda kasık kılının bulunduğu bölgeyi belirten çizgidir. Bu işlem sonucunda bikini giyildiğinde bu bölgedeki kıllar görünmeyecektir.
Brazilian: kasık bölgesindeki kılların alınması işlemidir. Full Brazilian uygulamasında kasıl bölgesindeki tüm kıllar temizlenir. Brazilian with Stripe uygulamasında ise çizgi halinde kıl bırakılır. Brazilian with Triangle uygulamasında ise üçgen şekilde kıl bırakılır.
Depilasyon: tüylerin alınması demektir ve Latince kıl anlamına gelen pilare kelimesinden türetilmiştir. Bu ifade genellikle tüy dökücü kremlerde kullanılır.
Depilatory Creams (Tüy Dökücü Krem): cilde uygulanan kimyasal kremler sonucu kılların geçici olarak temizlenmesi anlamına gelir. Tüy dökücü kremler genellikle Sodyum Hidroksit ya da Potasyum Tioglikolat gibi alkalin kimyasallar içerir. Bu sayede kıl foliküllerinin protein yapısını bozar. Uygulaması zor olan kremler, aynı zamanda ciltte reaksiyon ya da alerji oluşumuna sebep olabilir.
Diode Laser veya Diyot Lazer: Bu lazerde ışın; bir yarı iletkenin pozitif ve negatif terminalleri arasında pompalanan enerji ile üretilir. DIODE Lazerler en yaygın kullanılan lazer türüdür. Barkod okuyucu, DVD player ve işaret lazerleri gibi medikal olmayan alanlarda da sıklıkla kullanılırlar. Lazer epilasyon için kullanılan DIODE Lazer türü; Alexandrite cihazına benzeyen 810 nm dalga boyu üretir ve neredeyse aynı sonuçları vermektedir.
Elektroliz (İğneli Epilasyon): Bir kıl kökünü lazer olarak yok etmek için elektrik akımının bir iğne vasıtasıyla kıl köküne iletilmesi işlemidir. Beyaz kıllara da uygulanabilir. Elektroliz işleminde kıl köklerinde bulunan melanin pigmentine dokunulmaz. Kaş bölgesi uygulaması gibi daha küçük alan tedavileri için bir opsiyon olabilir. her seferinde tek bir kıl köküne uygulama yapıldığı için uzun süren bir yöntemdir. Bu uygulamada başarı elde edebilmek içini uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
Emla: hassas cilde sahip kişilerin lazer epilasyon uygulamasından önce kullandıkları topikal anestezik krem markasıdır. EMLA, Schedule 2 ilaçtır. Reçetesiz olarak eczanelerde satılmaktadır. 2 adet anestezik madde içerir: %2.5 lidokain ve %2.5 prikolain) Cilt yüzeyini uyuşturur. Etkili olması için, tedaviden en az 60 dakika önce uygulanması önerilmektedir.
Kılların Büyüme Döngüsü: Kılların büyümesi çeşitli aşamalarda meydana gelir. Büyüme aşamasına ANAGEN denir. Büyümenin durduğu aşama CATAGEN ve kılların büyümediği durağan kaldığı evre ise TELOGEN olarak adlandırılmaktadır. Lazer epilasyon en iyi sonuçları; Vellus kıllarındansa koyu renkli kıllar olan Terminal kıllarda uygulandığında vermektedir. Aşama olarak da en iyi sonuçlar kılların büyüme aşaması olan ANAGEN aşamasındadır.
Kıl Folikülü: Folikül, kavite içeren küçük bir grup hücre demektir. Bir kıl folikülü çeşitli katmanlardan meydana gelmektedir. En alt tabakada soğan şeklinde saç kökü yer alır. Bu kısımda yeni kıllar oluşur. Kıllar büyüdükçe ve geliştikçe, kıl hücrelerini yukarı doğru itilir. Cilt yüzeyinde olan kısma ise Hair Shaft adı verilir.
Hirsutizm: Kadınlarda görülen kılların istenmeyen şekilde büyümesidir. Özellikle erkeklerde yüz, göğüs ve vücut bölgesinde yer alan kılların, kadınlarda bu bölgelerinde aşırı miktarda oluşması durumudur. Androjen hormonu seviyesindeki artışın bu duruma sebep olduğu bilinmektedir. Hirtusizm hastalığına sebep olarak Polikistik Over Sendromu (PCOS) gösterilebilir.
Home Laser Devices (Evde kullanılan Lazer Cihazları): Günümüzde evde kullanılmak üzere dizayn edilmiş “lazer epilasyon” cihazları artış göstermektedir. TRIA, evde kullanım amacıyla tasarlanmış küçük bir Diyot lazerdir. Fakat evde kullanılan lazerlerin birçoğu sadece küçük IPL cihazlarıdır. Bu cihazlar; düşük enerji ile çalışır ve kullanım için eğitim gerekli değildir. Cihazlar çok pahalı değildir. Pil ile çalışır ve kullanımı kolaydır. Küçük boyutları ve düşük enerjileri sebebiyle, tedavi süresi uzundur. Medikal lazerler ile kıyaslandığında, elde edilen sonuçlar bakımından tercih edilmemektedir.
INGROWN HAIRS (Batık): Batıklar, kılın cildin üst yüzeyine çıkmak yerine cildin al tabakasında ilerlemesi durumudur. Kırmızı şişlikler halinde görülebilir. Ağrı ve acı verebilir. Enfeksiyon, cilt renginde koyulaşma ya da yara gibi sorunlar oluşabilir. Kılın yüzeye çıkmasını engelleyen bir sürü etmen vardır. Bunların başında tıraş gelmektedir. Ağda yaptırılması da batıkların oluşumunda başlıca sebeptir. Kaba ya da kıvırcık saçlı insanlarda batık görülme olasılığı daha fazladır.
IPL: IPL (Intense Pulse Light) yoğun atımlı ışık anlamına gelmektedir. Bu cihazlar Xenon flaş lambalar kullanarak bir lazer tarafından belli bir dalga boyunda üretilen ışının aksine tam spektrumda ışık yayarlar. (lamba gibi) IPL cihazları tipik olarak 400 nm ve 1200 nm aralığında çıkış gücüne sahiptir. Üretilen kısa dalga boylarının engellemek için filtreler kullanılır. Bu sayede bir ışık bandı üretir. Geniş bantlı ışık terimi IPL makineleri ile ilgili olarak kullanılır. Lazerler IPL cihazlarından daha spesifik alanlarda kullanılır. Lazer epilasyon cihazları sadece bu amaçla tasarlanmıştır. Oysa, IPL kullanılan filtrenin çeşidine göre farklı uygulama alanlarında kullanılabilir.
Lazer: Lazer; Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation (Uyarılmış radyasyon yayılımı ile ışığın güçlenmesi) kısaltmasıdır. Lazerler tek dalga boylu cihazlardır ve lazer ışınını üretmek için hangi lazer ortamını kullandığına bağlı olarak birçok farklı türleri vardır. 4 ana tür lazer vardır: RUBY (695nm dalga boylu ışık), ALEXANDRITE (755nm), DIODE (810nm) v YAG (1064nm).
Lazer Sınıfları: Lazerler, göze verebilecekleri zarar bakımından 4 sınıfa ayrılmışlardır.
Sınıf 1; en düşük risk ve Sınıf 4 ise en yüksek riske sahip lazerlerdir. Lazer epilasyon cihazları genellikle 4.Sınıftır ve IPL cihazları ise 3.sınıftır. Avustralya’nın bazı kentlerinde, 4.sınıf lazerler sadece akredite sağlık merkezlerinde yada sadece uzman kişiler tarafından kullanılmaktadır. Viktorya’da, lazer kullanımı ile herhangi bir yönetmelik bulunmamaktadır.
Lazer Epilasyon: istenmeyen tüylerden kurtulmak için yapılan lazer işlemidir. Lazer kullanılarak yapılan denemeler 1990’larda başlamıştır. İlk lazer epilasyon uygulaması Amerika’da FDA tarafından 1997 yılında uygulanmıştır. 4 adet lazer türü vardır: Alexandrite, Diode, Ruby ve YAG. Bir sürü farklı marka lazerde piyasada kalite ve güvenilirliklerine göre yer almaktadır.
Long Pulse Laser (Uzun Atışlı Lazer): Lazer ışını sürekli ya da aralıklı atış şeklinde olabilir. Atışlı lazerde, ısınma ve cilde verebileceği zarar riski daha azdır. Lazer atışının uzunluğu, lazerin çalışmasını etkiler. Lazer atışları genellikle; uzun atış (milisaniye), kısa atış (mikrosaniye) ve ultra kısa atış (nanosaniye ya da pikosaniye) olmak üzere 3’e ayrılır. Lazer epilasyon cihazlarını çoğu 2 milisaniyeden daha fazla atış yayar. Bu sebeple Uzun Atışlı Lazer olarak adlandırılır. Candela Alexandrite cihazı 3 milisaniye aralığında atış yapar. Koyu tenli hastalarda, uzun atışlı lazer kullanılması tavsiye edilmektedir.
Medical Grade Laser (Medikal Lazerler): Yüksek kaliteli lazerler için kullanılan bir ifadedir. Lazer cihazları kalite, tasarım ve performans bakımından çeşitlilik göstermektedir. En yüksek kaliteli ürünler Amerika ya da Avrupa kaynaklıdır. Daha ucuz fiyatlara temin edilebilen cihazlar genellikle Asya kaynaklıdır. Bu cihazlarla sağlanan tedaviler konusunda son derece dikkatli olunmalıdır.
Melanin: Cilde rengini veren pigmentlerdir. Kıl köklerinde melanin saç kçkü tarafından oluşturulur. Lazer epilasyon işlemlerinde; lazer ışını melanin pigmentlerini etkiler ve iletilen yoğun konsantrasyondaki ışın ısı ortaya çıkarır ve bu ısı ile kıl yok edilir.
Paradoxical Hypertrichosis: lazer epilasyon işleminden sonra kılların azalması yerine artması sorunudur. Bildirilen çok az vaka vardır.
PCOS: Kadınlarda görülen hormonal bir durum olan Polikistik Over Sendromudur. Premenopozal bayanların %5-10 unda görülmektedir. Yumurtalıklar çok sayıda küçük kistler şeklinde değişim göstermektedir. Aşırı kıllanma, düzensiz regl, akne oluşumu, kilo alma ve kısırlık gibi problemler oluşabilir.
Perifollicular Oedema: Kıl foliküllerinin bulunduğu yerlerde ödem oluşması durumudur. Yaygın bir durum değildir ve birkaç saat içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Cilt hassasiyeti olan kişilerde bu durumun görülme olasılığı daha fazladır. Buz paketleri yada kortizonlu kremlerin kullanılması bu rahatsızlığın giderilmesinde yardımcı olabilir.
Pilonidal Kistler: Pilonidal kelimesi; Latince Pilare (kıl) ve nidus (yuva) kelimelerinden türetilmiştir. Kuyruk sokumu kemiğine yakın, kalçanın üst kısmında meydana gelen batıklardır. Koyu kalın kıla sahip kişilerde daha sık görülmektedir. Uzun süre oturarak çalışan kişilerde görülme riski daha fazladır. Bu kistler enfekte olursa, abse ya da sinüs oluşabilir. Bu durum ağrılı bir süreçtir ve cerrahi müdahale gerektirebilir. Tekrar oluşmaya meyillidir. Bu bölgede yaoılan lazer uygulamaları, bu kistlerin tedavisinde etkili bir yoldur.
Pseudo Folliculitis Barbae: Sakal bölgesinde meydana gelen kronik batıklar için kullanılan medikal terimdir. Oldukça ağrılı ve çirkindir. Erkeklerin lazer epilasyon yaptırma sebeplerinden biridir. Tıraştan sonra oluşur. Fakat ağda ve cımbızla alma gibi işlemlerden sonra da görülebilir. Genellikle kalın ve kıvırcık kıla sahip erkeklerde görülmektedir.
Radyasyon: Radyasyon; enerjisi iletilmesi (kapalı gönderme) işlemidir. Işık, ısı, XRay ya da nükleer partiküller kaynaklı olabilir. 2 tür radyasyon vardır: Non–İyonize: hücre DNS’sına zarar vermez. İyonize: DNA yapısına zarar verir. Lazer epilasyon işleminde çok konsantre ışın üretilir ve bu ışın non-iyonize radyasyondur, güvenlidir. X-ray, Ultraviyole gibi ışınlar iyonizedir ve zararlıdır. Lazer epilasyon cihazlarında bu ışınlar kullanılmaz.
Ruby Laser: Bu lazer ürünü, Ruby (Yakut) kristallerini kullanarak, 694 nm dalga boyunda lazer ışını üretir. Lazer Epilasyon işlemi için oldukça etkilidir. Fakat üretilen lazer ışığı çok güçlü olduğu için, sadece soluk ciltlerde kullanılması şiddetle önerilmektedir. Aksi takdirde, ciddi cilt reaksiyonları oluşabilir. RUBY lazerler lazer epilasyon işlemi için kullanılan ilk lazerlerdir. Fakat artık günümüzde cilt reaksiyonu riskinin yüksek olması sebebiyle popülerliğini yitirmişlerdir.
Sugaring: Bir şeker macunu, istenmeyen tüylerin alınması için her iki başparmak ile cilt üzerinde yayılır ve daha sonra çekilir. Geçici bir epilasyon yöntemidir. Geleneksel yöntemde; şeker ve su bir miktar sitrik asit ile karıştırılarak uygulanmaktadır.
Terminal Kıllar: kalın, uzun ve koyu renkli kıllardır. Kafa derisi, sakal, koltuk altı, kasık bölgesi, bacaklarda bulunur. Lazer epilasyon işleminde hedeflenen kıllardır.
Test Atışı: Farklı lazer ayarları kullanarak sadece küçük bir bölgeye yapılan lazer epilasyon işlemidir. Kişiye uygun olan optimum ayarları belirleme konusunda yardımcı bir uygulamadır. Hasta ve uzman tedavinin nasıl olacağı ve sonuçları hakkında fikir sahibi olur.
İple Alma: İplik kullanılarak yapılan geçici işlemdir. Batı kültürü tarafından geliştirilmiş bir uygulamadır.
Cımbız Kullanımı: Cımbız yardımıyla istenmeyen tüylerin alınmasıdır. Çeşitli cilt reaksiyonlarına sebep olabilir.
Vaniqua: Kadınlarda yüz bölgesinde bulunan kılların büyümesinin yavaşlatılması amacıyla önerilen kremdir. VANIQUA etkin madde olarak Eflornitin içerir. Kılların büyümesi için gerekli olan enzimi bloklar. Bazı hastalarda kıl büyümesi geciktirici olarak kullanılır fakat lazer bir çözüm değildir. Sadece yüz bölgesinde kullanılır ve günde iki kez uygulanmalıdır. 4-8 hafta uygulanması gerekmektedir. Lazer epilasyon işlemi ile birlikte VANIQUA kullanıldığında, daha hızlı sonuç elde edildiğine dair bildirilen uygulamalar vardır. Pek popüler bir krem değildir.
Vellus KıllarR: Daha yumuşak, ince ve pigmente olmayan kıllardır. Ergenlik döneminde, üretilen androjenik hormonlar sebebiyle bu kıllar Terminal Kıllara dönüşür. Vellus kıllar lazer epilasyon işlemin e iyi yanıt vermez.
Ağda: Soğuk ya da sıcak ağdanın şeritler halinde kılların üzerine sürülüp çekilmesi şeklinde yapılan geçici bir işlemdir. Ortalama 3 haftalık bir etkisi vardır. Fakat kılların tipi ve kalınlığına bağlı olarak bu süre 2-6 hafta arasında değişkenlik gösterebilir. Ağda işleminden sonra ciltte renk bozuklukları ve batıklar oluşabilir
Yag Lazer: YAG (Neodymium -doped Yttrium Aluminium Garnet) Lazeri; bu kristelleri kullanarak, 1064 nm dalga boyunda lazer ışını üretir. YAG Lazerin daha uzun olan dalgaboyu, daha derine penetrasyon anlamına gelmektedir. Fakat bu lazerler melanin pigmentlerine güçlü bir şekilde hedeflenmezler, saç folikülüne iletilen kan akımının ısıtılması yoluyla çalışır. Genellikle, lazer epilasyon uygulamaları konusunda YAG lazerleri Alexandrite Lazerlerinden daha az etkilidir. Bazı özel durumlarda özellikle çok fazla pigment ısınmasından doğabilecek istenmeyen cilt reaksiyonlarının oluşabileceği koyu renkli ciltlerde tercih edilmektedir.